PAU CATALUNYA (Proves d’Accés a la Universitat)
MATEMÀTIQUES APLICADES A LES CIÈNCIES SOCIALS
Orientacions per a l’examen de Matemàtiques CCSS de les PAU (actualitzat 2024)
Si vas a examinar-te per a l’examen de matemàtiques aplicades a les ciències socials de la Selectivitat, has de tenir en compte quin és el contingut que et pot entrar. A continuació, et detallem els objectius i continguts d’aquesta materia.
Objectius i continguts
El currículum de matemàtiques aplicades a les ciències socials de segon de batxillerat es divideix en tres blocs principals:
-
-
- Anàlisi
- Probabilitat i estadística
-
La prova contindrà exclusivament qüestions i problemes referits als continguts dels tres blocs esmentats. No obstant això, per a la seva resolució poden ser necessaris coneixements obtinguts de cursos anteriors o de matèries diferents.
Composició de la prova d’accés
La prova d’accés contindrà exclusivament preguntes i problemes que es referiran als continguts que formen part de la programació oficial del segon curs de batxillerat.
L’examen de les PAU de matemàtiques aplicades a les ciències socials de segon de batxillerat ha de ser coherent amb els objectius, competències i criteris d’avaluació establerts. Cal tenir en compte el caràcter transversal de la matèria, que fomenta la resolució de problemes i les estratègies de resolució. L’examen ha de valorar habilitats com la resolució de problemes, la comunicació matemàtica, el raonament i la valoració de les matemàtiques. És important que l’examen vagi més enllà de la simple repetició de coneixements i inclogui elements per avaluar aquests aspectes. Les preguntes i problemes de l’examen s’ajustaran als continguts del currículum, tot i que poden requerir coneixements previs d’altres cursos o matèries.
Temari de Matemàtiques aplicades a les Ciències Socials de les PAU
A continuació et detallem el temari que et pot entrar a l’èxamen de matemàtiques aplicades a les ciències socials de les PAU:
Anàlisi
- Àlgebra lineal: Operacions amb matrius: suma, producte. Equacions matricials (2 x 2). Rang d’una matriu. Resolució de sistemes d’equacions sense paràmetres. Problemes modelitzables mitjançant sistemes d’equacions.
- Càlcul: Identificació, representació i anàlisi de les propietats de funcions polinòmiques, exponencials, logarítmiques i funcions a trossos. Càlcul de límits de funcions racionals. Aplicació al càlcul d’asímptotes horitzontals i verticals d’aquestes funcions. Càlcul de derivades de funcions. Estudi local d’una funció: continuïtat, derivabilitat, extrems relatius. Creixement i decreixement d’una funció. Resolució de problemes d’optimització.
Probabilitat i estadística
- Probabilitat: Càlcul de probabilitats. Probabilitat condicionada. Independència. Diagrames d’arbre i taules de contingència. Teorema de Bayes. Variables aleatòries discretes: la distribució binomial. Variables aleatòries contínues: la distribució normal. Aproximació de la distribució binomial per la distribució normal.
- Inferència: Introducció al mostreig estadístic. Estimació puntual de la mitjana, la proporció i la desviació típica. Intervals de confiança basats en la distribució normal.
Entenem que la prova de PAU no pot limitar-se a verificar habilitats de càlcul o capacitat de repetició de situacions ja conegudes, sinó que es fa imprescindible que contingui elements per a avaluar les competències assenyalades anteriorment.
Així que, prepara’t bé i molta sort en el teu examen!